Sunday, 29 May 2011

Nazrol dan Kereta

Nak dijadikan cerita, masuk sahaja ke lebuhraya PLUS, Nazrol perasan yang mana suhu keretanya naik dan tinggi.

Bertambah sensasi apabila trafik jadi sesak dan perlahan mulai kawasan Pedas/Linggi. Yang peliknya, lagi perlahan lagi tinggi suhu kereta.

Sampai sahaja ke susur keluar Senawang, kami ambil keputusan untuk berhenti dan periksa apa yang patut.

Tapi aku cuma duduk di bahu jalan, menikmati buah dokong sambil perhatikan sepupu aku periksa radiator. Setelah diisi air dan dibiarkan suhu kereta suhu turun selama 20 minit, kami pun sambung perjalanan dengan menggunakan LEKAS.

Aku tiba di Graha Residen kira-kira jam 11.00 malam. Sempat juga tonton keputusan Mentor 5. Tahniah Salma, tahniah Erra Fazira!

Indahnya Tengahari Di Padang Temu

Kami baru pulang dari majlis perkahwinan di Serkam Pantai. Pengantim lelaki adalah adik kepada kawan aku yang paling vogue di Melaka, siapa lagi kalau bukan Aidil.

Aku, Ed, Fendy, Nazrol dan Chuckie berhenti di Coconut Shake Padang Temu. Aku dan Fendy layan air kelapa seorang sebiji. Yang tiga lagi berjamu dengan coconut shake. Menurut Fendy, laksa nyonya di sini best! Tapi tiada yang mencuba pun. Lagipun aku tak makan laksa sebab baunya tidak sesuai di hidung ini. Kecuali laksa sarawak sebab tidak menggunakan ikan tetapi udang. Jadi baunya tak se'busuk' laksa yang lain-lain.

Majlis Perkahwinan Adik Aidil

Tahniah dan semoga bahagia santak akhir hayat.


Best dapat lepak dengan Fendy, Ed dan kawan Ed yang aku lupa namanya. Nazri tak dapat datang sebab ada satu lagi majlis keluarga di Negeri Sembilan. Tengok tu, signature pose from Nazrol. Kau mampu? Hehehe, jangan marah Nazrol.


Aidil, adik kau memang iras-iras kau. Ya lah, namapun adik beradik kan!







Saturday, 21 May 2011

Al-fatihah for victims of Hulu Langat landslide

I would like to offer my heartfelt condolence to the families of the victims of Hulu Langat Landslide. Be strong and may Allah bless their souls and place them amongst His believers. Al-fatihah.


Orphanage landslide death toll now 16
UPDATED @ 01:54:05 PM 22-05-2011
May 22, 2011

Search and rescue personnel deploy a tracker dog in their efforts to find trapped victims. — Picture by Choo Choy MayKUALA LUMPUR, May 22 — Sixteen people are now believed to have been killed in yesterday’s deadly landslide at the Al-Taqwa orphanage in Hulu Langat, after four more lifeless bodies were uncovered by rescuers this morning.
The orphanage was nearly buried in a landslide yesterday afternoon and authorities have been scrambling to save victims trapped underneath the rubble and mud. The nine remaining survivors have been rescued.
The names of the dead victims and their age are as follows: Mohd Kamarul Amizan, 11; Nurahimi Rosdi, 14; Dzahir Haziq M. Muin, 11; Ahmad Lokman Hakim, 11; Farid Ibrahim, 34; Mohd Azrel Azahari, 8; Wan Ahmad Hasril Hazim, 19; Zahid Assawal Zamri, 19; Mohd Mustakim Mamat, 12; Mohd Naerzein M. Nor, 8; Mohd Aiman Abdullah, 10; Shahrul Nurimran Adnan, 9; Mohd Zaim Azahawi, 14; Mohd Imal Fahad, 9; Mohd Riezman Ab Latif, 9; and Mohd Hazim Sapri, 10.
Eight of the nine survivors — Aizat Khusuiri, 12; Allaudin Sobri, 14; M. Syatiq Ibrahim, 21; Khairul Anuar Nasri, 9; M. Harris Izuddin Sharul, 11; Zulkhairi Aminuddin; Izzuddin Abdullah; and Izuan Zakaria, 33 — are being treated at Hospital Ampang.
The ninth, 10-year-old Mohd Akmal Mohd Jefri, is receiving care at KPJ Kajang Specialist Centre.

Twenty-five people were trapped following the landslide yesterday and all have either been rescued or recovered.Kajang OCPD Ab Rashid Wahab said there were 49 residents at the orphanage yesterday, 24 of whom escaped injuries.
“Twenty-four were inside the house. They were inside washing the plates and cleaning up (when the landslide hit),” Rashid told The Malaysian Insider today.
“The landslide hit the tent outside. They were just having their lunch,” he said.
Rashid said rescuers had to dig through rubble and debris 14 feet high from 2.15pm yesterday until they recovered the last body at 5.05am today.
The policeman noted that one warden had died while three wardens survived the landslide that struck the 15-year-old orphanage for boys.
Housing and Local Government Minister Datuk Wira Chor Chee Heung said the orphanage had not applied for building plans from the local council as it was built on farming land.
“It was never within the jurisdiction of the local council. This is an old development that took place 15 years ago,” Chor told reporters under a makeshift tent near the site today.
“Now we’re hoping that those living on farming land... although there... is no requirement to apply from the local council, we encourage them (to do so),” he added.
Selangor housing and local government committee chief Ronnie Liu noted that the orphanage was built near a hill slope of 80 degrees.
Chor said hill slope development guidelines, which were drafted in 2006, stated that buildings could not be built near hill slopes of 70 degrees or above.
“If there are plans to build a house near the foot of the hill, they have to follow conditions. There must be engineering solutions,” said Chor, giving an example of retaining walls that are built to hold back ground which would otherwise move downwards.
“We will wait for a detailed investigation from JKR (Public Works Department),” he added, when asked if action would be taken against the orphanage owner.
Liu said the Selangor government would encourage those who intended to construct buildings on farming land to apply for building plans from the respective local councils.
“But it’s not compulsory,” admitted the Selangor state executive councillor.
The orphanage is linked to the town area of Batu 14 Hulu Langat through narrow muddy roads.
Seven bodies will be buried in the Dusun Nanding Muslim Cemetery here this afternoon.
The other nine have been taken by their family members for burial in their respective hometowns.

Friday, 20 May 2011

Mencintaimu


Myn sedang mencuba set karaoke yang dibawa oleh Datin SH.

Thursday, 19 May 2011

Subsidi, oh Subsidi

Aku berpendapat kerajaan patut tarik subsidi kepada IPP dahulu sebelum tarik subsidi-subsidi lain seperti subsidi gula, petrol dan tepung.

Betulkah suara-suara yang mengatakan IPP mendapat subsidi kurang lebih RM19 bilion? Banyakkah tu. Persoalannya, layakkah mereka diberi subsidi memandangkan mereka membuat untung besar setiap tahun?

Kerajaan perlu laksanakan apa yang betul dengan cepat.

Diterbitkan artikel daripada The Malaysian Insider untuk bacaan semua.


IPP subsidies under review
By Lee Wei Lian
May 19, 2011

Najib was asked to slash subsidies to IPPs before honing in on consumer subsidies. — file picKUALA LUMPUR, May 19 — The controversial gas subsidies for independent power producers (IPPs) are under review but no decision has been made yet, said Second Finance Minister Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah today.
“We have done a discussion and study under the Ministry of Energy, Green Technology and Water, EPU (Economic Planning Unit) and myself,” Husni told reporters at the sidelines of the 15th Malaysia Banking Summit today when asked if the subsidies will be relooked at. “We have to wait for the decision.”
The issue of gas subsidies is also a controversial one as the prime beneficiaries are seen to be the IPPs, many of which are highly profitable and perceived to be controlled by politically-favoured parties.
DAP recently urged the Najib administration to first cut billion-ringgit subsidies for IPPs rather than burden the people with subsidy cuts on essential items
“Remove the big opium of gas subsidies that can save tens of billions of ringgit annually before dealing with the opiate for the masses that only save hundreds of millions of ringgit,” said DAP secretary general Lim Guan Eng in a statement recently.
“Why should the masses and the ordinary 27 million Malaysians be made to bear these price rises when the few big corporate giants in the IPPs do not suffer a single cent in gas subsidies cuts?”
DAP publicity chief Tony Pua added that the government must take action against “fat crony companies” like IPPs if it wished to reduce subsidy burden, as last year’s five-in-one subsidy cut would only save RM750 million while a 20 per cent cut in subsidies to IPPs would save RM3.6 billion.
The Petaling Jaya MP said while there was no doubt that the cost would be passed on to consumers, unfair contracts signed between the government the IPPs meant that electricity tariffs should be at least 26 per cent cheaper based on comparison to international rates
He said that based on Petronas annual reports, gas subsidies granted to IPPs amounted to RM8.1 billion in 2008.

Wednesday, 18 May 2011

Another Birthday Cake



Terima kasih daun keladi, Ridwan! You really surprised me.

Ridwan is my takaful agent.

Tuesday, 17 May 2011

Thank You Note

For the first time, in my 10 years of working, I came to the office on the Teacher's Day. Mungkin ada hikmahnya.

I would like to take this opportunity to thank Juita, Rina, Ayud and Fay for the delicious lunch treat @TGI Friday's. Terima kasih daun keladi.

Special thanks to Lia, Helmi, Mak Nit, Shira and Ina for the lovely surprise. And thanks fro the cake too. Terima kasih sebab sudi datang ke Graha Residen. I really appreciate it.

Also, to Nazrol, Din, Yamin and Mango, "Korang memang degil kan! Tetap nak make me blushing in public kan! Anyhow, thank you for the super cute cake. I feel like Datuk Siti Nurhaliza with those strawberries and chocolate. And thanks Lara, for making an appearance!



Apa-apa pun, jutaan terima kasih kepada yang hantar ucapan, sama ada menerusi SMS, e-mel dan mesej FB. And this year, the earliest wisher was Faizal Azman, at 12.01 am.

Other well-wishers are as follows:

2) Czarquay
3) Nazrol Majid
4) Niza Hamdan
5) Hisham Adli
6) Fizul Hamdan
7) Lan Hamdan
8) Azizul Hadi
9) Salizan
10) Zul Mohd Noor
11) Rezuan Mat Yasin
12) Kak Mas
13) Damita Jo (Mieda)
14) Arin
15) Ed
16) Malisa Mat Jahaya
17) Jue Ali
18) Wan T
19) Azizan Chai
20) Saifuddin Ibrahim
21) Zetty Julia
22) Linda Rahman
23) Mitch

Not forgotten, love and hugs to my beloved mother, for her prayers and kind words early in the morning, really make my day. I love you, Mak. You're my greatest love of all.

Terima kasih, terima kasih kepada Kak Liza, Kak Zarina, Jun, Shahrul, May Yeow, Wan Zainuddin and fellow colleagues on 8C for the harmonious birthday song. Talking about birthday song, thanks to doctor-to-be, Wan Ahmad Faizal Alaidin for singing the same song too. Actually, I'm more affected by the Quran recital in the background.

Terima kasih juga kepada fellow colleagues from 9C - Sufian, Erwan, Din, Rahimah, Moon, Azreena, Kak Azah, Ajaex, Khairina.

Last but not least, thank you Malis, thank you for making me cokodok and sambal tumis ikan bilis for my breakfast on my birthday. Memang terbaik! And thank you Ridwan for the birthday cake. You're such a caring agent.

From the bottom of my heart, alhamdulillah and thank you very much.

Lia... Lia...



Degil tau adik along ni! Sudah tahu along tak suka sambut hari jadi, tetap nak surprise juga! Anyhow, thank you very much.

Kepada Mak Nit, Shira dan Ina: terima kasih sebab sudi datang ke Graha Residen. Senang-senang, singgahlah lagi. Ajak Pak Nit, Azrin dan Khairul sama.

Monday, 16 May 2011

Craving for cokodok



Entah macam mana, tiba-tiba teringim nak makan cokodok atau lempeng bercicahkan sambal tumis ikan bilis apabila bangun pagi semalam.

Ada yang cadangkan buat sendiri, ada yang cadangkan balik ke rumah ibu. Nak buat lempeng dan cokodok tu, mungkin boleh kot. Tapi sambal tumis, tak reti nak membuatnya. Nak balik ke rumah ibu, macam malas nak drive sejauh 135km. Akhirnya pergi ke dapur, makan saja biskut halia cap Tesco.

Alhamdulillah, this morning Allah answered me by 'sending' Normalis with her delicous home cooked cokodok dan yummy sambal. Alhamdulillah. Thank you,Malis.

Rezeki Hari Guru kot.

Kepada semua guru, terutama adik kesayangan, Cikgu Lia dan ingatan tulus kepada arwah Cikgu Jaafar (my late grandfather), "Selamat Hari Guru". Kalian adalah sumber inspirasi diri ini. Hanya Allah bisa membalas jasamu.

Friday, 13 May 2011

Teh Tarik



Dah lama tak pekena teh tarik. Tiba-tiba mengidam lak. Seperti Din, aku pun macam tak nak makan tengahari sebab I took heavy breakfast this morning.

Tapi macam lain sikit teh tarik ini. Kurang manis, tak macam dulu-dulu. Kalau nak jumpa teh tarik ni, datang ke Medan Selera Kupang. Gerai nombor 8.

Thursday, 12 May 2011

Jom



I spotted this poster in the LRT, on my way to work.

Cegah sebelum terlambat.

Tiba-tiba inspired untuk mula balik my work-life balance regime. Jom kawan-kawan... Kita halusi apa yang dimakan dan diminum. Kita banyakkan berjalan dan berjogging.

Pasal berjalan, tak menjadi masalah sebab aku tiap-tiap hari berjalan dari stesen LRT Bandaraya ke pejabat. Adalah, kurang lebih 1.2km. Jogging? Macam tak best kalau jogging seorang diri. Tempatnya, tidak jadi masalah, kerana ada dua taman yang berhampiran dengan rumah - Taman Pudu Ulu and Taman Tasik Pandan Perdana. Nak ajak siapa ya?

Wednesday, 11 May 2011

graha-promo: Jack Lembu?


The founder said the name is intended to sound catchy and recognisable. I thought cow is associated with stupidity? Anyhow, this website offers deals for group buying. Menarik!

Tuesday, 10 May 2011

Obes, Gemuk & Melaka

Aku tak pasti sama ada hendak berbangga ataupun tidak dengan berita ini. Sebelum ini, nama Melaka gah dengan gelaran yang diberi sendiri iaitu Melaka Maju 20.10.2010.

Dan hari ini, tercanang ke seluruh negara yang majoriti Ahli Undangan Negeri Melaka adalah gemuk. Untuk menyedapkan hati, berita yang sama mencanangkan Melaka kedua obes.

Jadi, kepada Geng Bebudak Melaka... ada apa-apa komentar tentang hal ini?

Diterbitkan semula berita yang dipetik daripada Malaysiakini.

******************************************************************

Majoriti ADUN Melaka gemuk
Elissa Helmy May 9, 11 1:52pm
Sebahagian besar ADUN Melaka yang menjalani ujian kesihatan hari ini didapati mengalami masalah obesiti atau lebih berat badan.



Pemeriksaan kesihatan yang dikendalikan kira-kira 20 pegawai kesihatan daripada Jabatan Kesihatan Negeri mempunyai bacaan Indeks Jisim Tubuh (BMI) yang tidak sesuai.

Namun begitu, pemeriksaan lain seperti tahap glukosa dalam air kencing dan darah berada di paras normal. Begitu juga tekanan darah.

Kira-kira 20 ADUN, termasuk daripada pembangkang, terlibat dalam program itu.

Daripada jumlah itu, 2/3 daripadanya didapati obes.

Exco negeri yang bertanggungjawab dalam urusan kesihatan, pemulihan projek, pembangunan pekan kecil dan NGO Datuk Seet Har Cheow ketika dihubungi mengesahkan perkara berkenaan.



Dengan keputusan pemeriksaan kesihatan tersebut, Seet juga menasihatkan ADUN negeri itu mengawal berat badan melalui pemakanan yang seimbang.

"Saya nasihatkan mereka supaya mengawal gula, makanan berkarbohidrat serta makanan berlemak mulai saat ini terutama ketika menghadiri pelbagai majlis ketika menjalankan tugas mereka.

"Biarpun sibuk dengan pelbagai aktiviti kerja, mereka tidak harus mengabaikan waktu tidur dan banyak minum air kosong menggantikan air bergula.

"Begitu juga makanan bersantan yang banyak menyumbang ke arah pertambahan berat badan," katanya yang juga mengalami masalah serupa.

Melaka kedua obes
Mengulas keadaan dirinya sendiri, ADUN Klebang itu berkata, dia juga tidak menyangka turut dikelaskan sebagai obes kerana ia tidak boleh dinilai berdasarkan keadaan fizikal.

Katanya, kelihatan kurus tidak semestinya tidak obes.

"Bukan hanya ADUN, tetapi seluruh warga Melaka juga perlu menjaga pemakanan kerana negeri Melaka jatuh tempat kedua warganya paling ramai obes di Malaysia.

"Oleh yang demikian tindakan segera perlu diambil oleh semua rakyat Melaka khususnya Adun bagi melahirkan warga sihat juga wakil rakyat yang sihat agar kerja-kerja mereka sebagai wakil kerajaan tidak terjejas," katanya.

Dalam pemeriksaan hari ini, selain melakukan pemeriksaan glukosa, tekanan darah, dan timbangan berat badan, darah mereka juga diambil untuk dihantar ke makmal bagi mengesan penyakit serius yang lain.

Bagi pemeriksaan x-Ray mereka perlu ke Poliklinik Ayer Keroh berhampiran dengan tarikh yang ditetapkan.

Selain itu ADUN turut mengisi satu borang untuk mengetahui sejarah penyakit mereka.

Antara ADUN yang mengambil bahagian ialah Adun Sungai Udang, Datuk Yaakub Md Amin, Adun Tanjung Bidara, Datuk Ab Karim Ab Sulaiman, Adun Machap, Datuk Lai Mei Chong termasuk Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wira Omar Kaseh.

Sunday, 8 May 2011

Hehehe, isn't this cute!



Jarang jumpa banner atau billboard macam ini di Lembah Klang. As long as it promotes healthy political culture in my beloved country, I'm all for creativity and paradigm shift in politics.

Hazlan kah ini?



Terkejut aku apabila menapak masuk ke dalam Mc Donalds outlet cawangan KT. Yeap, the one next to the bus station.

"Apa si Lan buat kat sini," betak hati kecilku.

Tapi bila aku amati betul-betul, bukan. Bukannya Hazlan. Another sepanduk dua serupa of my youngest brother. So, far I've met two - another one in Thailand.

Thanks guys for a good weekend!



Terima kasih daun keladi sebab ajak aku sertai percutian di Pulau Redang ini. I really had a great time there with you guys. Jangan serik untuk ajak lagi. You guys rock!

Friday, 6 May 2011

Jom Jalan-Jalan IV

LOOK WHAT THEY MAKE ME WATCHING ON MY HOLIDAY, GLEE! I don't know why I'm still unable to have connection with this series. I still think it is over-rated.

We're well fed here. Makan, berenang, makan, berenang. Aiyo... naik berat badan lah macam ini.

Jom Jalan-Jalan III



Alhamdulillah, selamat tiba di Pulau Redang kurang lebih jam 11.15 pagi. Kami bertolak dengan sebuah feri besar tepat jam 9 pagi. Kira-Kira 400 meter daripada pantai, kami bertukar pengangkutan kepada bot yang lebih kecil untuk ke pantai.

Dari dalam bot kecil, nampak long beach yang memutih. Yes, really a good for a good vacation. I love long beach!

Selepas masuk bilik masing, kami dijemput untuk makan tengahari. Ya Allah, kalau macam ini, boleh bertambah-tambah berat badan. Buffet!



Tepat jam 2.30 petang, kami bersiap sedia for our first snorkeling session. Aku lupa apa nama lokasi tempat kami snorkeling tu, tapi secara keseluruhannya okey lah. Ada juga hidupan akuatik dan batu karang yang cantik tetapi kuantitinya biasa-biasa sahaja.

Jom Jalan-Jalan II

Kuala Terengganu is one of my two favourite cities in Malaysia. Another one is Kuching. And this is my fourth time to the capital state of Terengganu.

However, for this visit, Kuala Terengganu only serves as my transit point for Redang Island. Islands in this part of Malaysia have long known as its natural picturesque beauty, crystal clear water, white beaches and stunning coral and marine life.

So far, I've been to two east coast islands, namely, Perhentian Island (when I took my scuba diving license in 2009) and Tioman Island. Between the two, I prefer Perhentian Island much more because the existence of long beach. I'm not sure whether or not, there is long beach in Tioman, or maybe the resort I gone to in 2010 was located in the part of Tioman Island which does not have long beach. I love to strong along a beach, therefore, a long beach is really a plus point!

I really looking forward to this trip because I heard so much of good reviews on this island. Even my cousin, Nazrol, ranked Redang Island as the best island in east coast Malaysia.

So, don't forget to wish me luck while I wish you guys a productive and enjoyable weekend. Will upload the pictures once I returned from my long weekend. Adios.

Thursday, 5 May 2011

Jom Jalan-Jalan

Teringin pula nak berjemuran di tepian pantai. Kat mana yang sesuai?

Aku ambil satu hari cuti tanpa rekod bagi menggantikan cuti yang mana aku terlibat dalam sambutan Maulidur Rasul 2011. Sekali lagi, aku akan ada cuti hujung minggu yang panjang.

Macam nak ke pantai timur pula. Jom jalan-jalan ke pulau Redang.

Photolog: Phuket 2011